Still more food. It's such a big part of daily life here in Saint-Aignan and France. On Thursday I had bought a big bag of carrots. And I had a chicken in the freezer. Poulet aux carottes, I thought, like boeuf aux carottes, with onions, white wine, and smoked lardons (pork).
Then I looked on the web for recipes and I found a Moroccan tajine with chicken and carrots. It sounded good so that's what we made. With onions and Moroccan spices: turmeric, cumin, ginger, fenugreek, allspice, cinnamon, nutmeg, cayenne pepper, and so on. I added some raisins for the last ten minutes of the cooking time. It turned out to be delicious. Served it with couscous.
Here is the recipe, in French:
Tajine de Poulet aux Carottes
4 cuisses de poulet
4 carottes
1 oignon
ras el hanout*
cumin
1 cuillère à soupe d'huile d'olive
eau
une poignée de raisins secs
sel, poivre
Faire revenir le poulet à feu moyen dans une cuillère à soupe d'huile d'olive pour qu'il soit un peu doré.
Préparer les carottes, les nettoyer, les éplucher, les couper.
Couper l'oignon en lamelles, l'ajouter au poulet.
Mettre les carottes avec le poulet, rajouter le ras el hanout, et le cumin. Saler, poivrer. Mettre également un peu d'eau (3/4 verre d'eau).
Laisser cuire environ 1 heure et servir. Un quart d'heure avant la fin de la cuisson, ajouter les raisins secs.
* Le Ras el hanout est un mélange d’épices « chaudes » qui peuvent varier de 7 à 21 épices. C’est un assaisonnement typique d’Afrique du Nord pour tous les plats orientaux et couscous. Littéralement, Ras El Hanout signifie « Toit de la Boutique ». Le mélange peut être composé de : Coriandre, Piment fort, cumin, Fenugrec, Gingembre, Poivre noir, Carvi noir, Cumin, etc.
Here's a link to the topic that includes a translation of the recipe above.
Talk about ESP, I made this for dinner yesterday, Sunday!
ReplyDeleteMy recipe called for fewer spices so I will be using your recipe next time as I like all those spices.
Thanks!
BettyAnn
This looks absolutely delicious, and unusually easy and fast! I might even try it one of these days
ReplyDeleteUm, I don't suppose you'd care to translate that recipe into English for those of us who are linguistically challenged? It looks delicious (and unlike calf's liver, something I'd like to try). (grin)
ReplyDeleteI think you browned the chicken first, n'est-ce pas? Looks absolutely divine. I will try it.
ReplyDeleteI ate the leftovers two days in a row while Ken was in Paris. Yum!
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